De organen in de onderbuik: de baarmoeder, de blaas en de endeldarm, worden op hun plaats gehouden door spieren, ligamenten en steunweefsels, die echter door verschillende oorzaken kunnen worden beschadigd of hun kracht en soepelheid kunnen verliezen. Als dit gebeurt, kan dit tot gevolg hebben dat vernoemde organen geleidelijk gaan zakken (wij spreken dan van een verzakking of prolaps), zelfs tot voorbij de opening van de vagina. U kunt een verzakking hebben van de verschillende compartimenten in de vagina m.n. de voorwand (cystocele), achterwand (rectocele), baarmoeder (descensus uteri) of een combinatie van alle drie. Indien er geen baarmoeder aanwezig is, kunt U een verzakking hebben van de top van de vagina (zogenaamd een ‘topprolaps’).
Voorwandprolaps

Achterwandprolaps

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veruit de meeste prolapsen zijn het gevolg van moeilijke of bruuske bevallingen, van te snel op elkaar volgende zwangerschappen of van geboorten van zeer zware baby's. Tijdens en na de periode van de overgang (menopauze), met haar verminderde productie van hormonen, worden de steunweefsels nog dunner en zwakker. Het is meestal dan dat een prolaps door de patiënten wordt opgemerkt.

Sommige verzakkingen worden niet opgemekt door de patiënten zelf en worden bij een routine onderzoek vastgesteld. In de meeste gevallen geeft een prolaps echter wel klachten. De patiënte voelt ‘een bol’ in de vagina die al of niet uit de schede komt en die dan meestal verdwijnt na een nachtje slapen. Andere klachten zijn: urineverlies, voornamelijk bij inspanningen die de druk in de buikholte doen toenemen (dragen van zware voorwerpen, hoesten, sporten en bij ontlasting), herhaalde blaasontstekingen, stoelgangsproblemen (constipatie en soms zelfs verlies van stoelgang). Tenslotte wordt een prolaps af en toe gekenmerkt door seksueel ongemak of pijn.

De aanpak van een vaginale verzakking moet ‘holistisch’ zijn. Dit gebeurt meer en meer na multidisciplinair overleg tussen gynaecologen, urologen, abdominale chirurgen en fysiotherapeuten. Sinds ruim 5  jaar is er een multidisciplinair bekkenbodemspreekuur in het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Een prolaps, die geen klachten geeft, hoeft niet behandeld te worden. Een hinderlijke prolaps kan vaak conservatief (dat wil zeggen zonder operatie) behandeld worden met hormonen, aangepaste fysiotherapie (kegeloefeningen bv) en/ of met een pessarium (vaginale ring).
Sommige vaginale verzakkingen moeten echter operatief hersteld worden. Dit kan via vaginale toegangsweg of via laparoscopie / kijkoperatie ( ook wel ‘sleutelgatchirurgie’genoemd). Een verzakking van één van de vaginale compartimenten (bv enkel de voorwand of enkel de achterwand van de vagina) zal meestal vaginaal geopereerd worden door een gynaecoloog.

Een verzakking van meerdere compartimenten of verzakking van de top van vagina (na het verwijderen van de baarmoeder) kan beter met een kijkoperatie worden hersteld. Deze ingreep wordt meestal uitgevoerd door de uroloog samen met de gynaecoloog. De kansen op definitief herstel na een kijkoperatie zijn beter dan na vaginale benadering (90% slaagkans vs 60%). Bij de techniek van de kijkoperatie wordt, via 5 kleine gaatjes (8mm) in de buik, de verzakking hersteld waarbij de 3 compartimenten van het vrouwelijk bekken met een prothese bandje opgehangen worden. Dankzij het gebruik van het prothese bandje kunnen goede en blijvende resultaten bereikt worden. De kans op complicaties m.n. infectie van de prothese, erosie (doorgroei van de prothese doorheen de vaginawand) en dyspareunie (pijn in de vagina tijdens vrijen), is ook kleiner na een kijkoperatie (3% vs 10%).

Sinds een 2-tal jaar, wordt deze kijkoperatie in ons ziekenhuis meestal uitgevoerd met behulp van de robot. De combinatie van onze ervaring met de kijkoperatie ingreep en de voordelen van de robot zorgen ervoor dat de operatie sneller, nauwkeuriger en veiliger kan worden verricht.
 
De gemiddelde verblijfduur in het ziekenhuis bedraagt 3-4 dagen (vergelijkbaar met de vaginale operatie).

Sacrocolpopexie

Afspraak

telefoon

   073-553 6010

 

internetklein   Online via Zorgdomein

   Online via MijnJBZ 

Route

routebeschrijving     Routebeschrijving

     Polikliniek Urologie           

openbaarvervoer

     Openbaar Vervoer 

 

Contact

email   

 

 Stuur een email

Volg ons

Instagramklein 

 

Volg het Centrum Voor Urologie via Instagram @centrumvoorurologie