Bij sommige mannen met een erectiestoornis kan als behandeling worden gekozen voor het inspuiten van een medicijn direct in de penis. Indien een man seksueel opgewonden is en een erectie wil hebben injecteert hij het medicijn in de penis waarna een erectie optreed. Dit wordt ook wel auto-injectie genoemd. Hierbij wordt meestal gebruik gemaakt van Androskat®, een combinatie van de werkzame stoffen papaverine en phentolamine.  Soms wordt het medicament Caverject® voorgeschreven, dat de werkzame stof Alprostadil bevat. Deze medicijnen zorgen voor een verwijding van de bloedvaten en een verslapping van de gladde spiercellen in het zwellichaam van de penis zodat de zwellichamen zich met bloed kunnen vullen en een erectie ontstaat. De injecties kunnen gebruikt worden als behandeling maar worden soms ook gebruikt bij onderzoek naar de oorzaak van een erectiestoornis. Na injectie wordt de penis na 2 tot maximaal 15 minuten stijf, zelfs zonder seksuele opwinding en de erectie houdt meestal ongeveer 20-60 minuten aan. De duur van de erectie is afhankelijk van de dosering en de oorzaak van de erectiestoornis.

Voordat u thuis auto-injectie gaat toepassen, wordt de techniek aangeleerd onder leiding van een physician assistant of uroloog . Deze bepaalt tijdens de instructie periode ook de dosis waarmee het mogelijk is om een erectie te krijgen.

Auto-injectie1Androskat® wordt aangeleverd in een ampul. De voorgeschreven hoeveelheid medicijn moet eerst in een injectiespuit opgezogen worden met een opzuignaald. Hierna vervangt u de opzuignaald voor de veel kleinere injectienaald. Caverject® wordt in  een kant-en-klaar spuit aangeleverd. Vervolgens pakt u de penis tussen duim en wijsvinger achter de eikel vast en strekt de penis. De naald van de injectiespuit plaatst u op de huid aan het begin van de penis (buikzijde) onder een hoek van ongeveer 45°. Vervolgens drukt u wordt de naald in de penis en spuit de inhoud van de injectiespuit langzaam in het zwellichaam.

Let op! Injecteer niet in een bloedvat of onder de huid want hierdoor kan een bloeduitstorting optreden en krijgt u geen erectie. Indien een injectie niet tot het gewenste resultaat leidt, mag de injectie niet direct herhaald worden en moet u minimaal 24 uur wachten. Hoewel eenmalig direct in een bloedvat injecteren geen direct gevaar voor uw gezondheid oplevert, zal dat bij herhaling van een injectie in een bloedvat wel kunnen gebeuren omdat u dan een hogere dosis injecteert. U mag niet zonder overleg met de physician assistant of uroloog afwijken van de geadviseerde dosering omdat dan de kans op bijwerkingen zoals een aanhoudende erectie (ook wel priapisme genoemd) toeneemt.

Bijwerkingen

Door de injectie kunnen een bloeduitstorting, een verdoofd gevoel in de penis, roodheid van de injectieplaats en een voorbijgaande pijn en zwelling van de voorhuid optreden. Een licht branderig gevoel tijdens injecteren is normaal. Indien u tijdens de injectie pijn voelt, moet u stoppen met injecteren. Ook kan na een injectie duizeligheid optreden. Dit kan een nadelige invloed hebben op de rijvaardigheid en het bedienen van machines.

Een injectie kan in enkele gevallen leiden tot een erectie die langer duurt u zou willen. Duurt de erectie langer dan 5 uur, koel de penis dan met een koud washandje of een cold-pack. (Let op! vermijd direct contact tussen een bevroren cold-pack en de huid) Neemt na het koelen de erectie niet af binnen een half uur neem dan direct contact op met het ziekenhuis  (ook ‘s nachts). De penis moet dan slap gemaakt worden. Dit kan door een injectie van met een medicijn of wanneer dit niet lukt, het leegzuigen van de penis met een injectiespuit. Dit dient om schade aan het weefsel van het zwellichaam te voorkomen. Als de penis namelijk te lang stijf blijft kan er een zuurstoftekort in de penis ontstaan, waardoor er onherstelbare schade aan de zwellichamen optreed en er geen goede erectie meer mogelijk zal zijn in de toekomst.

Bij regelmatig injecteren gedurende een langere periode kan plaatselijke littekenvorming in de penis optreden. Soms is deze littekenvorming pijnlijk tijdens een erectie en treed een kromstand van de penis tijdens erectie op. De littekenvorming verdwijnt meestal vanzelf na het stoppen met de injecties. Om de kans op littekenvorming te verminderen moet u afwisselend links en rechts in de penis injecteren en niet meer dan 2 maal per week.

Injectietherapie en andere geneesmiddelen

U kunt Androskat® veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen. Androskat® kan wel de werking van medicijnen die de bloeddruk verlagen, versterken. Indien u bloedverdunnende middelen gebruikt dient de injectieplaats 3 minuten te worden dichtgedrukt. Voorzichtigheid is geboden, wanneer u lijdt aan verhoogde oogboldruk (glaucoom) en aandoeningen waarbij bloeddrukdaling ongewenst is, zoals b.v. verlaagde bloeddruk. Roken vanaf een uur voor de injectie omdat dit de werking negatief kan beïnvloeden. Alcohol wordt afgeraden omdat dit de werking van Androskat® kan versterken, zodat de kans op een te lang durende erectie toeneemt.

Wanneer mag u geen Androskat® gebruiken? 

U mag Androskat® niet gebruiken indien u:

  • een aandoening van de penis, zoals b.v. kromstand, ontstekingen of plaatselijke verhardingen in de penis heeft.
  • een hartritmestoornis of ernstige hartziekte heeft.
  • sikkelcel-anemie heeft.
  • ernstige lever- of nierziekten heeft.
  • overgevoelig bent voor Androskat®

Bij twijfel kunt u overleggen met uw behandelde uroloog of de physician assistant.

Vergoeding

Auto-injectie therapie met Androskat® wordt vanaf 1 januari 2009 niet meer vergoed door de meeste ziektekosten verzekeraars. De kosten bedragen € 6,86 per injectie. In dit bedrag is de vergoeding die u aan de apotheek moet betalen voor de aflevering van de medicijnen, het zgn. aflevertarief, niet opgenomen.

Afspraak

telefoon

   073-553 6010

 

internetklein   Online via Zorgdomein

   Online via MijnJBZ 

Route

routebeschrijving     Routebeschrijving

     Polikliniek Urologie           

openbaarvervoer

     Openbaar Vervoer 

 

Contact

email   

 

 Stuur een email

Volg ons

Instagramklein 

 

Volg het Centrum Voor Urologie via Instagram @centrumvoorurologie