Een operatie is een geneeskundige ingreep om een medisch probleem te verhelpen, een diagnose te kunnen stellen, of het leven aangenamer te maken (palliatieve operaties en plastische chirurgie).

Een operatie wordt verricht in een operatiekamer door één of meerdere medisch specialisten, een anesthesioloog, een anesthesie verpleegkundige en één of meerdere operatieassistenten. Kenmerkend voor een operatie is dat het een invasieve procedure is. Dit betekent dat weefsels, implantaten en/of organen met instrumenten zoals een scherp mes (scalpel) schaar en pincet, worden geopend, veranderd, geïmplanteerd of verwijderd. Overtollig bloed wordt afgezogen.Fotolia 47012393 XS

Om een operatie mogelijk te maken word u verdoofd. Dat kan met spinale anesthesie (soms ruggenprik genoemd) waarbij het onderlichaam verdoofd wordt door verdovend middel in het ruggenmergvocht te spuiten. Soms is algehele anesthesie (narcose) noodzakelijk, waarbij u in een kunstmatige slap gebracht word en pijnstilling krijgt toegediend. Tijdens de operatie worden onder andere uw hartritme, bloeddruk en ademhaling voortdurend bewaakt.

Als u een operatie moet ondergaan, wordt u eerst verwezen naar de afdeling Preoperatieve Screening (POS). Op deze afdeling wordt bekeken of u de ingreep veilig en zonder bijzondere risico's kunt ondergaan.

Het is belangrijk dat u 'nuchter' bent voor een operatie. Dit betekent dat u een aantal uren voor de operatie niets meer mag eten en drinken. Een slokje water om medicijnen in te nemen of bij het tanden poetsen mag wel. U hoort van bureau Opname vanaf welk tijdstip u nuchter moet blijven. Het is belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt, omdat anders de ingreep niet door kan gaan!

Afspraak

telefoon

   073-553 6010

 

internetklein   Online via Zorgdomein

   Online via MijnJBZ 

Route

routebeschrijving     Routebeschrijving

     Polikliniek Urologie           

openbaarvervoer

     Openbaar Vervoer 

 

Contact

email   

 

 Stuur een email

Volg ons

Instagramklein 

 

Volg het Centrum Voor Urologie via Instagram @centrumvoorurologie