Koffie bevat anti-oxidanten. Dit zijn stoffen die in staat zijn om de schadelijke effecten, zoals verhoogde kans op kanker, van vrije radicalen te neutraliseren. Daarnaast bevat koffie stoffen die een invloed hebben op de suikerspiegel en hormoonhuishouding van het lichaam.
Een groep onderzoekers van de Harvard School of Public Health in Boston, V.S., onderzocht de relatie tussen koffie consumptie en de kans op prostaatkanker. Tussen 1986 en 2006 werden 47911 mannen gevraagd naar hun koffie consumptie.
Mannen die meer dan 6 koppen koffie per dag dronken bleken 60% minder kans te hebben om prostaatkanker te krijgen vergeleken met mannen die geen koffie dronken. Bij 1-3 koppen per dag bedroeg was het risico 2% minder en bij 4-5 koppen per dag 25% minder. Koffie zonder cafeïne gaf hetzelfde resultaat.
Er zijn al eerder studies verricht naar het effect van koffiedrinken op de kans om prostaatkanker te krijgen. In die studies werd geen verminderd risico gevonden.