Symptomen van goedaardige prostaatvergroting


De symptomen van een goedaardige prostaatvergroting kunnen bestaan uit:

Plasklachten
















© Daniel Lobo

  • een minder krachtige urinestraal en/of een onderbroken straal;
  • moeite met het op gang komen van het plassen;
  • meer aandrang en vaker moeten plassen;
  • nadruppelen;
  • ongewenst urineverlies (incontinentie);
  • 's nachts vaker plassen;
  • een gevoel hebben dat de blaas niet leeg komt.

De combinatie van deze klachten wordt ook wel LUTS genoemd (Lower Urinary Tract Symtoms).     

Vervolg na de behandeling van goedaardige prostaatvergroting


Na een operatieve behandeling wordt u gecontroleerd op de polikliniek. Als de plasklachten zijn behandeld is verdere controle niet nodig. Omdat na een TUMT behandeling het effect soms pas na langere tijd optreed wordt u na een TUMT behandeling vaak langer gecontroleerd. Als u niet meer op controle hoeft te komen, maar u heeft toch weer klachten, dan kunt u met uw huisarts overleggen over een eventuele behandeling of een afspraak maken met uw uroloog voor verder onderzoek en behandeling.

Onderzoek naar goedaardige prostaatvergroting


Om uw plasklachten te onderzoeken zal de uroloog vragen naar uw klachten en naar uw algemene gezondheid. Daarnaast krijgt u een vragenlijst met 7 vragen over uw plasklachten en een vraag over het invloed van de plasklachten op uw dagelijkse leven.

Er wordt een lichamelijk onderzoek verricht waarbij er naar de prostaat wordt gevoeld via de anus (rectaal toucher). Zo kan de uroloog voelen of er afwijkingen aan de prostaat  zijn.

Er wordt bloed- en urineonderzoek verricht. Bij het bloedonderzoek wordt met name gekeken naar het kreatinine en het PSA. De kreatininewaarde geeft de nierfunctie weer en de PSA (prostaat specifiek antigeen) is verhoogd bij bepaalde prostaataandoeningen. Het verschil tussen prostaatontsteking, vergroting of kanker kan vrijwel nooit worden bepaald door de hoogte van het PSA alleen. Daarvoor is aanvullend onderzoek nodig.

De kracht en de duur van de urinestraal kan worden gemeten met een flowmeter. Tijdens het onderzoek plast u in een speciaal daarvoor bestemd toilet. Een meter die in het toilet is ingebouwd meet de kracht van de straal. Deze meting wordt geregistreerd op grafiekpapier. Het is belangrijk om te weten of u uw blaas helemaal leegplast. Wanneer te veel urine achterblijft kan dit klachten veroorzaken. Via uitwendige echografie kan de hoeveelheid urine worden gemeten, die na het plassen in de blaas is achtergebleven (residu). Dit noemt men echo-residu bepaling. Dit oderzoek geschiedt met ultrageluidsgolven. De frequentie van deze geluidsgolven is zo hoog dat het geluid door mensen niet te horen is. Echografie is een veilig onderzoek en is niet pijnlijk.

Met een ECHO-sonde die wordt ingebracht via de anus wordt er een echografie van de prostaat gemaakt. Met een echografie van de prostaat kunnen de grootte en vorm van de prostaat worden bekeken en kunnen afwijkingen van de prostaat worden opgespoord. Soms is het nodig om via de ECHO-sonde met een naald stukjes weefsel uit de prostaat weg te halen (biopten) om prostaatkanker te kunnen uitsluiten.

Ook wordt er soms een inwendig blaasonderzoek (cystoscopie) verricht om de plasbuis, de prostaatkwabben en de blaas te kunnen beoordelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd met en cystoscoop. Dit is een flexibele dunne holle buis met verlichting en een lens aan het iteinde.

Om de functie van de blaas en het afsluitmechanisme te kunnen beoordelen kan het nodig zijn om een urodynamisch onderzoek te doen. Het is een inwendig onderzoek. Door middel van dunne slangetjes die ingebracht worden via de plasbuis en de endeldarm kunnen metingen verricht worden van de blaasinhoud, de blaasdruk, de afsluiting van de blaas, het eventuele urineverlies, de uitstroomsnelheid van de urine en de spanning in de bekkenbodemspieren. De meetresultaten worden met een computer verwerkt. Het onderzoek duurt ongeveer 1 uur.

Behandeling van goedaardige prostaatvergroting


Soms is het niet nodig om plasklachten meteen te behandelen. Het komt namelijk regelmatig voor dat de klachten spontaan verbeteren. Als voor een behandeling wordt gekozen is de eerste keus vaak een behandeling met tabletten. Er zijn 2 soorten medicijnen om plasklachten te behandelen. Het eerste soort, de alfa-blokkers, waarvan Tamsulosine en Alfusozine de meest gebruikte zijn, ontspannen de blaashals waardoor de plasklachten verbeteren. Het andere soort medicijn is de 5-alfa reductase remmer waarvan 2 soorten beschikbaar zijn, namelijk Finasteride en Dutasteride. Deze medicijnen verkleinen de prostaat en verbeteren daardoor de plasklachten. Het effect treed minder snel op dan bij alfablokkers. De 2 soorten medicijnen kunnen ook worden gecombineerd om een beter effect te bereiken. Indien medicijnen niet voldoende effect (meer) hebben of teveel bijwerkingen veroorzaken kan gekozen worden voor een invasieve behandeling van de prostaatvergroting. Dat kan met een minimaal invasieve behandeling, zoals de TUMT-behandeling of een operatie.

TUMT staat voor TransUrethral Microwave Thermotherapy. Dit is een warmtebehandeling van de prostaat waarbij het in de weg zittende prostaatweefsel via een speciale katheter wordt weggesmolten. De TUMT behandeling vindt plaats op de polikliniek Urologie. Er is geen narcose of ruggenprik nodig voor verdoving. De behandeling is weinig belastend en duurt slechts 10-15 minuten, waarbij er nauwelijks bloedverlies optreed. Medicijnen hoeven niet gestopt te worden, ook bloedverdunners niet. Na de behandeling krijgt u een catheter en blijft 1 nacht in het ziekenhuis. De catheter wordt na 3 weken verwijderd. Het resultaat van de behandeling is dan niet meteen merkbaar. In de eerste 3 maanden na de behandeling voert het lichaam het verwarmde prostaatweefsel af, waardoor er meer ruimte in de prostaat ontstaat en plasklachten verbeteren. Het prostaatweefsel kan weer aangroeien waardoor na enkele jaren opnieuw een behandeling nodig kan zijn. De resultaten van de TUMT zijn bijna net zo goed als resultaten van de operatie (TURP)

Een prostaatoperatie kan op 3 manieren worden verricht. Meestal wordt er een operatie via de plasbuis verricht. De uroloog brengt een instrument in via uw plasbuis, een resectoscoop. Hiermee kan de prostaat worden bekeken. Via de resectoscoop is een metalen lisje in te brengen welke kan worden verhit. Zo kan er prostaatweefsel elektrisch, stukje voor stukje, weggesneden worden. Dit is vergelijkbaar met het uithollen van een appel met een appelboor. De wand (het kapsel) van de prostaat blijft aanwezig. Alleen het weefsel dat de plasbuis dichtdrukt wordt weggehaald. Dit noemt men ‘reseceren’. Met de spoelvloeistof, die door de resectoscoop de blaas invloeit, worden de weggesneden stukjes afgevoerd. Er is alleen een inwendige wond. Eventuele bloedvaatjes kunnen met het lisje dichtgebrand worden. Na de operatie wordt een blaaskatheter ingebracht met daaraan een spoelsysteem. Het spoelen van de blaas vermindert de kans op een bloeding na de operatie en de kans op stolsels. Deze ingreep wordt TURP (Trans Urethrale Resectie van de Prostaat) genoemd. ‘Trans urethraal‘ betekent dat de operatie via de plasbuis (urethra) wordt uitgevoerd. Resectie wil zeggen dat het teveel aan prostaatweefsel wordt weggehaald.

Sinds kort kan prostaatvergroting ook met laserenergie worden behandeld. Een laserbehandeling van de prostaat vindt plaats onder verdoving met een ruggenprik of onder algehele narcose. De uroloog brengt een instrument in via uw plasbuis, een cystoscoop. Hiermee kan de prostaat worden bekeken. Via de cystoscoop wordt een laserdraad (fiber) ingebracht. Met de laser wordt overtollig prostaatweefsel - stukje voor stukje -verdampt en weggesneden. Deze techniek heet vapo-resectie. Het effect  is vergelijkbaar met het uithollen van een appel met een appelboor. De wand (het kapsel) van de prostaat blijft aanwezig. De weggesneden stukjes worden met een spoelvloeistof, die door de cystoscoop de blaas invloeit, afgevoerd. Er is alleen een inwendige wond. Eventuele bloedvaatjes kunnen met de laser dichtgebrand worden. Na de operatie wordt een blaaskatheter ingebracht. Bij het gebruik van laserapparatuur is iedereen op de operatiekamer verplicht een beschermende bril te dragen. 

Bij deze behandeling wordt gebruik gemaakt van de Cyber TM, één van de nieuwste en meest geavanceerde lasers voor prostaatoperaties. De voordelen van een laserbehandeling van de prostaat ten opzichte van de standaard behandeling, de zogenaamde TURP zijn:

- minder klachten na de operatie

- een korter verblijf in het ziekenhuis

- minder bloedverlies na de operatie

- er is maar kort een blaaskatheter nodig.

Het voordeel ten opzichte van andere lasers is het dat de Cyber TM de uroloog in staat stelt om de laserenergie precies te richten op het te verwijderen prostaatweefsel. Hogere precisie betekent meer veiligheid en minder complicaties. Daarnaast kan de uroloog weefsel verwijderen met de Cyber TM laser om te laten onderzoeken op afwijkingen (zoals kanker) door de patholoog.  De uitslag van het weefselonderzoek wordt na uw ontslag met u besproken op de polikliniek. Lees meer in de informatiefolder

De andere soort operatie is een open prostatectomie, waarbij via een snede in de onderbuik de prostaatvergroting wordt weggehaald.  Bij de operatie (prostaatoperatie volgens Hryntchak of Millin), pelt de uroloog via een snede onder in de buikwand en de prostaat of de blaas de prostaatvergroting met de wijsvinger uit. Ook via deze weg blijft de wand van de prostaat aanwezig. Ook hier wordt na de operatie een blaascatheter ingebracht. De keuze voor het soort operatie is vooral afhankelijk van de grootte van de prostaat. Bij grote prostaten wordt meestal voor een open operatie gekozen. 

De katheter blijft na de TURP  meestal enkele dagen zitten. Als de urine weer helder van kleur is zal de katheter worden verwijderd. Dit gebeurt na de open prostatectomie na ongeveer 5-7 dagen. Na de operatie kunt u, meestal tijdelijk, problemen ervaren met plassen en kan het voorkomen dat u de plas soms moeilijker op kan houden. 
Na de operatie kan er een bloeding optreden vanuit de prostaat, met mogelijk bloedverlies en stolselvorming tot gevolg. Meestal stopt zo’n bloeding spontaan door het spoelen via de katheter. Soms is het nodig het bloedvaatje ‘dicht te schroeien’. Er kan een urineweginfectie en/of een bijbalontsteking optreden die gepaard gaat met koorts. Meestal is zo’n infectie goed met antibiotica te behandelen. Het kan enige tijd duren voordat het ophouden van de plas weer perfect lukt. Dit omt doordat de sluitspier tijd nodig heeft om aan de krachtige straal urine te wennen. Na een prostaatoperatie komt bij een orgasme het sperma in de blaas terecht. Het sperma gaat als het ware de verkeerde kant op doordat het afsluitmechanisme, dat dit normaliter verhindert, bij de prostaatoperatie meestal ‘sneuvelt’. Er is dan sprake van een ‘droge’ zaadlozing. Erectiestoornissen treden na de ingreep normaliter niet op. et is mogelijk dat na langere tijd een vernauwing van de plasbuis ontstaat. Dit komt door de vorming van littekenweefsel. Soms is dan een nieuwe operatieve ingreep noodzakelijk.

Het verwijderde prostaatweefsel wordt onderzocht op afwijkingen, zoals kanker, door de patholoog. De uitslag van het weefselonderzoek krijgt u - zo mogelijk - nog tijdens uw opname. Is dit niet mogelijk, dan bespreekt de arts de uitslag met u op de polikliniek kort na uw ontslag.

Oorzaken en Risicofactoren van goedaardige prostaatvergroting


Met het stijgen van de leeftijd neemt de prostaat toe in grootte. Hierdoor wordt de opening in de plasbuis ter hoogte van de prostaat kleiner, waardoor de weerstand in de prostaat toeneemt en plasklachten ontstaan. De groei van de prostaat vindt bij de meeste mannen plaats, maar leidt niet bij alle mannen tot klachten. Daarnaast kan bij de ouder wordende man de kringspier tussen blaas en prostaat (blaashals) zich vaak minder makkelijk ontspannen waardoor ook plasklachten kunnen optreden.

Afspraak

telefoon

   073-553 6010

 

internetklein   Online via Zorgdomein

   Online via MijnJBZ 

Route

routebeschrijving     Routebeschrijving

     Polikliniek Urologie           

openbaarvervoer

     Openbaar Vervoer 

 

Contact

email   

 

 Stuur een email

Volg ons

Instagramklein 

 

Volg het Centrum Voor Urologie via Instagram @centrumvoorurologie